בקשה לצו קיום צוואה / בקשה לצו ירושה
לאחר פטירתו של אדם, כדי שניתן יהיה לחלק את עיזבונו בין יורשיו, יש להגיש אחת משתי בקשות, לפי נסיבות העניין:
בקשה לצו קיום צוואה
כדי שצוואה של אדם שנפטר תיכנס לתוקף וכדי שניתן יהיה לחלק את עיזבונו בין היורשים הרשומים בצוואה, יש להגיש לרשם לענייני ירושה "בקשה לצו קיום צוואה".
בקשה לצו ירושה
אם המנוח לא ערך צוואה, או שצוואתו לא מתייחסת לכלל נכסי העיזבון, יש להגיש "בקשה לצו ירושה".
צו קיום צוואה למנוח שגר בחו"ל
לבקשת לצו קיום צוואת מנוח שמקום מושבו בחו"ל בעת הפטירה יש לצרף אישורים על נכסים בבעלות המנוח, תרגום נוטריוני לעברית של מסמכים זרים, חוות דעת של מומחה בדין הזר במקום מושבו / מיקום נכסיו של המנוח בהתאמה, פסיקתא ערוכה לחתימת שופט למתן צו, חתימת קונסול ישראל במדינה שבה הונפקו מסמכים זרים או אימות באמצעות אפוסטיל מתאים.
צו קיום צוואה הדדית
במידה והמנוח ערך צוואה הדדית עם בן זוג, ולאחר פטירתו של בן הזוג הראשון יש להגיש את הבקשה באופן דומה. אם ניתן צו קיום צוואה לאחד מבני הזוג, וכעת מבוקש לקיים את צוואתו של בן הזוג השני יש להבחין בין מצבים בהם קיימת צוואה הדדית מקורית שלא הופקדה אצל הרשם, ובין מצב בו ישנו רק העתק של הצוואה ולא מקור. בכל מקרה, יש להגיש בקשה להוכחת צוואתו של בן הזוג השני, גם במקרים בהם כבר ניתן צו קיום צוואה לאחד מבני הזוג.
מי יכול להגיש בקשה?
את הבקשה לקבלת הצו יכולים להגיש מי שרשומים כיורשים בצוואת המנוח לרשם לענייני ירושה במחוז שבתחום שיפוטו היה מקום מושבו האחרון של המנוח.
צוואה שהופקדה אצל הרשם לענייני ירושה תוצא ותועבר ליורשי המנוח.
להגשת הבקשות תנאים שונים בהתאם לנתוני הירושה, קיום או היעדר צוואה, ומיקומם של המסמכים המקוריים והמסמכים הנדרשים לבקשה, והאם היורש מיוצג או לא. ניתן להגיש בקשות באופן מקוון ובאופן פיסי לפי תנאי הרשם.
קבלת צו
רשם הירושה מנפיק וחותם את צווי הירושה באופן דיגיטלי והם נשלחים אל מבקש הצו.
הצו שהונפק מועבר אוטומטית לבנקים, חברות ביטוח, לגופים ממשלתיים, לרשות מקרקעין ישראל, "הטאבו", משרד החוץ, רשות המיסים, משרד הרישוי, רשות התאגידים. בפניה לגופים אלו אין חובה לצרף את הצו.
שימו לב
במקרים בהם הצוואה מתייחסת רק לחלק מנכסי העיזבון, נכסיו של המנוח, צו קיום הצוואה יהיה בר תוקף רק לעניין הנכסים הכלולים בצוואת המנוח. במקרה זה, יתר נכסי העיזבון יחולקו לפי הוראות החוק או בהסכם חלוקת עיזבון בין יורשים.
צו קיום הצוואה הוא בעל מעמד של פסק דין, וניתן להוציאו תמיד באופן ממוחשב בלשכת הרשם לענייני ירושה.
כל מסמך בשפה זרה צריך להיות מתורגם ומאושר ע"י נוטריון מוסמך.
מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני הירושה ובניהול עיזבונות כדי להפוך את ההליך לפשוט ויעיל, וכדי להימנע מטעויות משפטיות יקרות בנושא רגיש זה.
משרדנו מתמחה בעריכת צוואות ומתן ייעוץ משפטי בענייני ירושה וניהול עיזבונות. אנו מעניקים ייצוג בעניינים אלו ובכל נושא הקשור לסכסוכים הנובעים מהם, כולל ביצוע הליכים משפטיים, ניהול ההליך והעיזבון וייצוג בפני בתי המשפט השונים. הטיפול נעשה ברגישות למצב המיוחד ולצדדים לו ובמקצועיות שמלווה בשנים רבות של ניסיון בתחום.
לצד מומחיות המשרד בתחום זה, משרד רודין מלווה משפחות ויחידים עתירי הון ונכסים לאורך עשרות שנים, בדגש על יחס אישי וליווי צמוד במבט צופה פני עתיד לתכנון והגנה על הנכסים והעסקים של המשפחה.
אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה בעניין באמצעות הטלפון או באמצעות האתר.