מס דירה שנייה לבני זוג כשלאחד מהם דירה נוספת
במקרים מסוימים ולא מעטים בני זוג עשויים להחזיק מספר נכסים כאשר הבעלות בנכסים אינה בהכרח משותפת. הפרדת הנכסים יכול שתיעשה מפני שבני הזוג מגיעים עם רכוש קודם לנישואים או לזוגיות, לבני זוג בעלי נכסים מפרק זוגיות קודם, או כאשר אחד מבני הזוג מחזיק בנכסי מקרקעין ורכוש והשני לא.
במקרים כגון אלו, בני זוג רבים מבקשים לבצע תכנון מס בהתאם למותר בחוק, או תכנון והסכמה של הפרדת חלק או כל הנכסים הקודמים לזוגיות כגון נכסים משפחתיים, מניות בחברות, נכסי מקרקעין ועוד.
בית המשפט העליון פסק כי לבני זוג שלאחד מהם דירה נוספת, יכולים לחול הסדרי מס שונים שיעניקו להם פטור יחסי על המס החל במכירה או ברכישה של הדירה הנוספת, בהתקיים תנאים מסוימים.
ע"א 10886/19 וע"א 4298/18 מנהל מיסוי מקרקעין נ' רועי בלנק ונ' קרן רוזנבוים (פורסם בנבו), במסגרתם בית המשפט העליון דן בשאלה האם שני בני זוג שרכשו או מכרו דירת מגורים ביחד, כאשר לאחד מבני הזוג דירה נוספת בבעלותו, צריכים לשלם את מלוא מס הרכישה או מס השבח במכירה שחל על דירה שנייה, או שהם יכולים לחלק את שיעורי המס ביניהם ולקבל פטור יחסי על שיעור המס במכירת הדירה הנוספת?
בני הזוג טענו לקיומה של הפרדה רכושית ביניהם, כך שרק אחד מבני הזוג ישלם את שיעור המס לדירה השנייה על מחצית מסכום הרכישה או המכירה בלבד, ובן הזוג השני זכאי לפטור במכירה או רכישה של דירת מגורים יחידה על מחצית הדירה שנמכרה.
רשות המיסים טענה שאין להתיר כפל פטור ממס לבני זוג גם אם מתקיימת הפרדה רכושית ביניהם.
רשות המיסים ביקשה בעצם להסתמך על "חזקת התא המשפחתי" או "כלל היחידה המשפחתית", לפיה, בני זוג המנהלים משק בית משותף חולקים ביניהם את נכסיהם ואין הפרדה בין בעלות של רכוש זה או אחר.
בית המשפט העליון קבע כי על מנת לסתור את חזקת התא המשפחתי נדרשת הפרדה רכושית בפועל, באמצעות הסכם ממון המפריד את הקניין של בני הזוג ובאופן זה, ניתן יהיה לסתור את חזקת החלוקה בנכסים גם כאשר בני הזוג גרים יחד באותו הנכס ומנהלים משק בית משותף.
נפסק בדעת רוב:
" אין מקום לקבוע מחדש את המבחנים לעניין פירוש ויישום 'כלל היחידה המשפחתית' לפיו רואים את בני הזוג וילדיהם הקטינים, כיחידה אחת לעניין הזכאות לפטור ממס שבח והקלה במס רכישה בנוגע לעסקה בדירת מגורים מזכה או יחידה, ולהפוך בכך את הלכות פלם ושלמי ומההכרה שניתנה בהם לשני חריגים שיצרה הפסיקה לכלל היחידה המשפחתית (בנוסף לחריגים שבדין) – חריג המטען ההיסטורי וחריג ההפרדה הרכושית; מעת שהוכר חריג ההפרדה הרכושית בפסיקה, יש לפרשו באופן שוויוני ביחס לכל המצבים בהם מתקיימת הפרדה רכושית הנשמרת הלכה למעשה, והמסייגת את תחולת כלל היחידה המשפחתית; אין במגורים משותפים בדירה כדי לשלול את תחולת חריג ההפרדה הרכושית לעניין דיני המס."
פסק הדין מאפשר לבני זוג להיות זכאים להקלות מס שונות שאינן קשורות למצב הזוגי שלהם, וזאת רק אם מתקיימת הפרדה רכושית בפועל בתנאים שנקבעו להפרדת הרכוש בפסיקות בתי המשפט.
משרדנו מתמחה בניהול הון משפחתי ואישי, ליווי לקוחות פרטיים בעלי נכסים ועסקים בנושאים אישיים, מסחריים, ובמגוון תחומי הנדל"ן והמקרקעין לרבות מיסוי מקרקעין.
עורכי הדין שלנו ילוו אתכם באופן צמוד ואישי בתכנון ההון המשותף או האישי, תכנון וביצוע עסקאות במבט צופה עתיד ואף בתכנון העברה של הון או נכסים לדור ההמשך.